Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Om Winging

Winging - Wingsurf - Kitewing - En sport som vuxit explosionsartat senaste 5 åren. Precis som SUP har sporten lite olika namn. Men Winging börjar vara vedertaget.

Grunden till winging är att man håller en vinge i handen´ som framdrivning för framför allt hydrofoil - en bräda med en bärplansvinge under vattet, så man glider nästan friktionsfritt en bit ovanför vattenytan.

Men Wing går enkelt att lära sig på en SUP, skateboard eller skridskor/skidor

Hyr vinge hos oss eller gå en kurs

För att komma igång med Wing Hydrofoil är det ofta ganska kostsamt att börja med något som är nybörjarvänligt, och sedan byta upp sig. Därför kan det vara mer lönsamt att hyra ett par gånger med en hydrofoil som har lite kortare mast (ca 60cm) som gör fall och misslyckanden mindre skrämmande. När man har kört ett par pass med sådan och har lite bättre kontroll kan man gå upp till full längd. Då har man också fått en referenspunkt kring vad för storlek och typ av foil man vill ha (det är en djungel av storlekar, "aspects" och anpassade användningsomrården...och utvecklingen går väldigt fort)

Vanliga steg:

- Lär dig hantera vingen, på stranden först, sen på en SUP (gärna med extra fena), vindsurfbräda, eller skateboard. Kunna kryssa, vända håll, pumpa extra fart med vingen. Nya sätt att styra, även om du vindsurfat, så är det lite fler parametrar. Men totalt sett enklare än vindsurf.
- Lära dig köra hydrofoil. Med fördel efter båt först, för att slippa tänka på vingen. Därefter på riktigt.

 

Wingfoil i Bäckfjärden: 

 

 

Med skridskor