Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Köpa

Vad bör man tänka på vid köp av SUP?

Viktigast är att fundera på vilken typ av paddling du tror dig vilja fokusera på:

- Turpaddling, Träning, Surf, Yoga, Race, Sommarlek för hela familjen

- Transport och lagring.

Vad är prisvärt?

Tänk på vad du vill använda brädan till? Är det för lek i skyddat vatten, eller för långa turer och varierat användande i många år. Välj då kvalitet därefter, "man får vad man betalar för".

Många budgetmodeller från lågprisvaruhus osv, är relativt tunna och låg volym, vilket ger instabilitet då den "böjer" sig lättare och såklart tål mindre vikt innan den sjunker/känns vinglig. Men för strandnära lek kan de vara rätt nivå.


Andrahandsvärdet på kvalitetsprodukter är högre än på budget.

Egenskaper

Viktigaste egenskapen att titta efter är en volym som passar de som ska använda. För stabil turpaddling för fullvuxna är 200 (eller 100 liter över egna vikten) liter för hård och 300 för en uppblåsbar en bra utgångspunkt. 

Har du takräcke och plats att lägga brädan på hylla i garaget så är man snabbast ute med en hårdbräda, men även uppblåsbar kan lämnas uppblåst för att spara tid (även om det inte rekommenderas över lång tid).

Uppblåsbara blir inte kantstött på samma sätt som hårda brädor och kan då passa bättre för barn och lek, stenar/åar/forsar, och även såklart om man vill packa kompakt eller ta med på ryggen till fots. 

Mer om att välja bräda här