Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Om SUP

Förkortningen SUP (uttalas vanligtivis  "supp" på svenska) står för Stand-Up Paddle, Stand-Up Paddle Board ibland paddelbräda. Det officiella svenska namnet är Ståpaddling och det finns SM och VM och sporten ligger både under Svenska Kanotförbundet och SSA (Swedish Surfing Association). 
Ej att förväxlas med att supa, ta suppositorier eller berätta roliga historier för publik.

SUP har under de senaste åren blivit populärt över hela världen som den snabbast växande vattensporten. Det går ut på att man står på en stor surfbräda och paddlar med en lång paddel. Det passar alla och efter några minuter är man igång, och man trillar inte i vattnet!

Vad gör SUP så populärt?

 • Effektiv träning för hela kroppen - speciellt "Core"-styrka - men också mycket hög kaloriförbrukning
 • Ett enkelt sätt att ta sig ut i naturen och en skön frihetskänsla att stå upp och se rakt ned i vattnet, med god sikt till livet under ytan.
 • Lättsamt att hantera ensam, lägga på biltaket eller bära till vattnet.
 • Det går att komma igång billigare än t.ex. kajak som kräver mer utrustning samt besvärligare både i säkerhetstänkande och kunskap. En kajak som välter är svårhanterad och kan bli farlig.
 • Alla kan: Barnen älskar att leka, paddla, bada, till och med surfa på småvågor.
 • Variation
  • Paddla från A-B för träning och naturupplevelse
  • Lek
  • Surf - man kan surfa allt ifrån mycket små till riktigt stora vågor. Eftersom du redan står upp kan du med några paddeltag hänga med vågen och få känna på riktig vågsurfing!
  • Yoga/fitness - det blir allt mer populärt att utföra övningar på SUP, som ger en ytterligare dimension av balans, muskelträning och upplevelse
  • Race - fler och fler evenemang finns där man kan tävla i sprint, distans eller vågor.

Typer av SUP-brädor.

Uppblåsbara: En moderna uppblåsbar SUP är perfekt om du vill ha med den i ett kompakt format. De är förvånansvärt stabila och de finns som allround/våg/touring/race/yoga, men se till att prova och välj en bräda med bra kvalitet. De uppblåsbara är de som är mest bekväma för yoga-/fitness-övningar. De är också mycket tåliga och passar bäst för hela familjen. Hårda "vanliga" brädor är mer ömtåliga.

Hårda: En hård bräda är stabilare och det man primärt väljer om man vill fokusera på t.ex Våg eller Race. Man slipper ju även blåsa upp om man har utrymme att hantera dem. De har en annan känsla och prestanda, men de är både dyrare och ömtåligare än uppblåsbara.

Allround: De vanligaste är brädor som är stora stabila, som går att använda till all typ av SUP, den mest flexibla men också en kompromiss om man vill fokusera på något av nedanstående istället.

Vågbrädor: Korta smidiga som svänger lätt. Dessa är jobbigare att paddla med om man ska ta sig från A-B då de är instabilare, trögare i paddelfart och inte går lika rakt som allround (man måste jobba mer och byta sida ofta). De svänger därför lättare i vågor och är anpassade för detta. Vågbrädor kan vara allt från lite mindre Allroundbrädor ända till riktigt specialiserade och små brädor för olika typer av vågförhållanden.

Race/Touring: En touring-bräda liknar en kajak i formen och glider lätt i vattnet, men blir längre och rankare samtidigt. Den är inte lika lämplig för surf i vågor då formen inte följer vågen. Racebrädor blir ännu smalare och rankare för optimalt glid. De kan även vara specialiserade för downwind (havspaddling med vågor) eller plattvatten.

Det bästa är att testa innan, så gå en kurs och prova flera varianter eller hyr.

Även om det är lätt att komma igång, så gör du det enklast med en kurs och får tips på paddlingsteknik, säkerhet osv.