Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

SUP Vågsurf

SUP gör surfing tillgängligt för fler!
Våg-SUP, Vågpaddling, SUP-surf är en egen gren som har egna mästerskap

Lär dig surfa i Sverige och i Norrland !

Med SUP kan du träna på viktiga moment på platt vatten. Därefter kan du börja känna på småvågor, mindre än en vanlig surfare, eftersom du med paddeln kan ge bra fart och brädan är stor och på det viset komma med vågen. Vi ordnar kurs med fokus på surf utifrån förfrågan. Övningarna gör att man lättare kan lära sig "vanling" surf, t.ex inför en kommande utlandsresa.

Eftersom du redan står upp - i rätt balans - slipper du det svåraste momentet i nybörjarsurfing - att ställa dig upp med balans och bibehållen fart. Paddeln hjälper också till med balansen.

Vill du satsa på vågsurf med SUP finns det fantastiska möjligheter i Höga Kusten-området med riktigt stora vågor i Salusand. Se Bild. Men det går att börja i små dyningar och känna tjusningen när du får fart och klarar av att stå kvar. Oslagbart!

Utrustning

Allroundbrädor går utmärkt att surfa med men det finns specialiserade våg-SUP:ar. Dessa är lite kortare och mindre, som svänger lättare och blir roligar i vågor om det är i huvudsak surf du är ut efter. Då blir den jobbigare att paddla turpaddling med istället.

Viktigt!

SUP-surf har helt andra risker och säkerhetstänk än vanlig paddling. Ingen genomgång här utom:

  • Börja aldrig i närheten av andra - Badare eller andra surfare. En allround-SUP lagom för de första vågorna är förhållandevis stor och tung vilket blir livsfarligt för andra runtomkring.
  • När du börjar lära dig, lär dig surf-etikett och hur man beter sig i vågor, viktigast att "vanliga surfare" har företräde.

Filmklipp från SUP-surf i januari 2017 i Salusand: