Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Säsong

Säsongen för att kunna paddla SUP är med enkla medel ganska lång.

En billig "shorty"-våtdräkt (korta armar och korta ben) och ett par våtskor förlänger säsongen drastiskt. Spegelblanka dagar i september är fina paddlingsdagar. Under aktiv paddling är det bara fötterna som blir lite blöta och våtskor är en bra investering och våtdräkten blir mer en extra säkerhet som även in på hösten kan vara för varm att ha på överkroppen under paddling. Även ett par tofflor/foppatofflor värmer mycket.

Fastnar du för sporten kan du paddla så fort det finns öppet vatten och det inte är (för många) minusgrader. Men då krävs det bra utrustning. Våtdräkt eller torrdräkt behövs och våtdräkt är huvudvalet om du vill surfa i vågor och du vill vara smidig. En modern torrdräkt för paddling andas litegrann, jämfört med en våtdräkt som snabbt formligen dryper av svett på insidan, men vid intensiv paddling är överhettning och svett ett problem även i torrdräkt :)

En bra våtdräkt klarar vintersurf enkelt, se bara på Salusand som är välbesökt hela året av vågsurfare så fort det kommer vågor och inte är isbelagt. Minusgrader funkar.
Att tänka på när man köper våtdräkt för SUP är att gärna välja en dräkt anpassad för SUP eller Vindsurfing. Dessa är gjorda för att vara ovanför vattnet mer än i vattnet (till skillnad från vågsurfare som ligger och simmar mycket). Därför är många av dessa dräkter gjorda av enkelneopren eller andra lösningar för att minska avkylningens effekt av blöt yta i luften. Dessa dräkter är också väl tilltagna över armar och axlar för att tillåta cirkulation och rörelsefrihet som annars blir ett problem med för tight över underarmar t.ex.