Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Kvalitet - skillnad på SUP

Lågpris, budget, kvalitet? Vad skiljer? Varför kostar uppblåsbara SUP:ar så olika?

Man kan ju hitta en SUP för 2500 på lågprisbutiker och online. Varför betala mer än dubbelt eller femdubbelt?

Framför allt skiljer det i

  • Styvhet och stabilitet.
  • Hållbarhet och andrahandsvärde.
  • Miljömässighet i material. 
  • Vikt
  • Tillbehör (paddel, bag, leash, fena, box, pump, ventil)

 

Lågpris

Tenderar bli flexiga och svampiga =svåra att balansera och går tungt. Helt ok för lättare personer och strandnära lek där långsiktig hållbarhet inte är prio. För en fullvuxen så är det svårt att hitta en annan sport där skillnaden mellan riktigt lågpris till mer budgetkvalitet får så avgörande skillnad i att ens komma igång. 

Budget

Bra kvalitet, men inte de stora märkena.
På bilden, lite över 100kg paddlare, på en bra Papa Boards bräda i mellanklass kring 6-7000kr, håller ändå formen och böjer sig inte.

Denna nivå handlar inte om prestanda, prylsport osv, utan om att det ska bli bekväm paddling för en fullvuxen. "Lättare än jag trodde" istället för "Oj, svårare än jag trodde" och frustration och kanske paddling på knä.

Premium

Uppåt i pris 8-12000 ännu styvare trots tunnare och lättare bräda med bättre material, förstärkningar av olika slag i t.ex kolfiber.

Här handlar det om att bli snabbare, lättare materal, bättre hållbarhet, kvalitet i detaljer,  miljömässighet och andra parametrar.

 

Förutom bräda har vi inte pratat tillbehör - sånt som kan strula - paddel, bag, fena/infästning, leash, pump, ventil.

Sammanfattning

Vår rekomendation är att unvika lågpris, även om du inte riktigt vet om det är en sport du fastnar för. Andrahandsmarknaden superhet med väldigt få begagnade brädor ute. Men allra bäst är att prova först genom att gå kurs eller hyra, prova rätt typ av bräda och se om det passar dig.

Höga Kusten Surf har både budget och premiumbrädor i lager.