Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Köpa

Vad bör man tänka på vid köp av SUP?

Nummer ett är att fundera på vilken typ av paddling du tror dig vilja fokusera på:

- Turpaddling, Träning, Surf, Yoga, Race, Sommarlek för hela familjen

- Transport och lagring.

Läs mer om brädtyper under Utrustning

Vad är prisvärt?

 

Tänk på vad du vill använda brädan till? Är det för lek i skyddat vatten, kanske på knä, eller för långa turer och varierat användande i många år? Välj då kvalitet därefter - "man får vad man betalar för".

Många modeller från lågprisvaruhus osv, är relativt tunna, flexigt material och låg volym, vilket ger instabilitet då den "böjer" sig lättare och såklart tål mindre vikt innan den känns vinglig även om de inte "sjunker". Men för strandnära lek kan de vara rätt nivå.

👉Att gå upp från 2999:- till det dubbla handlar inte om onödigt för nybörjare/performance/prylsport. Det handlar om att det ska vara rolig och avslappnande paddling stående för en fullvuxen. "Oj, det var ju lättare än jag trodde" istället för "svårare än jag trodde" och kanske paddling på knä.👈


För "performance", mer fart, lättare bräda, osv får man dubbla priset ett par gånger till.

Andrahandsvärdet på kvalitetsprodukter är högre än på budget, samt miljömässig och sjysst tillverkning är också en aspekt.

Senaste tiden - när SUP exploderat i popularitet - har det dykt upp många aggressiva annonsörer. Kan se svenska ut, men är baserade i andra länder med andra principer kring konsumentskydd, ofta med klagomål om man kollar t.ex Trustpilot (leveransproblem, dålig support, dåliga produkter, missvisande marknadsföring). Så kolla upp online-leverantörer. Eller köp lokalt där du kan gå tillbaka med en dålig produkt.


Varningsklockor: "Den bästa nybörjarbrädan, även för avancerad paddling, mest sålda i sverige" - med ett lågpris - konstant nedsatt pris (olagligt i sverige) .
Fakta: Det går inte säga vilken som är den bästa nybörjarbrädan för dig - utan att ta en diskussion kring din vikt, längd, kondition, tänkt användingsområde, förväntad utvecklingskurva.

Tips: Gå kurs eller hyr om du vill prova sporten och inte lägga så mycket pengar på ett första köp innan du vet vad du tycker

Paddeln

Paddeln är en viktig del i upplevelsen. En lite billigare bräda men lite dyrare paddel är ett bra tips. Paddeln är det som driver dig framåt, ska många gånger upp och ner i vattnet. Redan från första nybörjartimmen känner man skilland på en bra paddel jämfört med en tung, iskall och glapp aluminiumpaddel.

Typ av bräda

Viktigaste egenskapen - efter rätt kvalitet och typ av bräda -  är att titta efter är en volym som passar dig och för ändamålet.

Har du takräcke och plats att lägga brädan på hylla i garaget så är man snabbast ute med en hårdbräda, men även uppblåsbar kan lämnas uppblåst för att spara tid (även om det inte rekommenderas över lång tid).

Uppblåsbara blir inte kantstötta på samma sätt som hårda brädor och kan då passa bättre för barn och lek, stenar/åar/forsar, och även såklart om man vill packa kompakt eller ta med på ryggen till fots. 

Mer om att välja bräda här