Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

FAQ - SUP

Vad är SUP

SUP, Ståpaddling, Paddle board, paddelbräda. Grunden är en stor surfbräda som man paddlar med en lång enbladig paddel. Läs mer om SUP här

Är SUP svårt?

Nej - med rätt bräda - tillräckligt stabil och bra volym - och med bra instruktioner så klarar alla att stå upp efter 15 minuters introduktion på land och  3-5 minuters träning på vattnet på knä. Med fel bräda, flexig bananform och för liten kan det vara jättesvårt.

För den som vill utvecklas finns det många moment att utveckas, paddlingseffektivitet, svängar, beachstarter, vågor, yoga. Så för att komma vidare finns det massor att jobba på och utvecklas, så JA - det är svårt :)

Läs mer

Vilken bräda är prisvärd?

Det beror så mycket på vad du förväntar dig. Maximal fartprestanda så kan det vara i 20 000-kronorsklassen. Är det strandnära lek för barnen kan det räcka med de billigaste 2000:-. Det som är prisvärt är det som passar ditt användningsområde, din storlek och din plånbok.

Prata med den som kan och ta tillfället att gå kurs eller hyr om du inte vet vilken inriktning du kommer vilja ha.

Kurser

Vad är det med SUP? Är SUP kul?

Vissa tycker det ser svårt ut att stå och balansera, andra tycker inte det ser ut som en riktig sport - badleksak. Men... Det är lättare än de flesta tror, men som träningsform jobbigare än man tror och en utvecklande och växande konditionsidrott. Det finns massor av kul moment förutom upplevelsen med turer och träning. Svängteknik, vågor, workouts, downwind, åar, öar, hav.

Läs mer om skillnaden mellan SUP och Kajak

Vilken är en bra paddel för SUP?

Det finns olika typer av paddlar.

De enkla som följer med de billigaste paketen är oftast aluminumpaddlar med plastblad. De är kalla att hålla i, tunga, ibland sjunker de och ofta dåligt material i spännen osv som gör att de går sönder lätt.

Kolfiber eller komposit är skönare att hålla i. De billigare är hållbara men lite tyngre, de dyra är superlätta, styva, men tål inte vårdslös behandling lika bra.

Förlängningsbara/fasta, 2-del eller 3-delade finns beronde på prestanda och packningsmöjligheter.

Läs mer om utrustningen

Vad ska man ha för klädsel på SUP?

Våtdräkt, skor, torrdräkt, när - var - hur? En djungel. Läs mer här

Uppblåsbar eller Hård bräda

För att generalisera

Uppblåsbar om dessa egenskaper överväger:

  • Packa och ha med på resan, utrymmesbrist
  • Lek, barn, högt slitage (hårda är lite ömtåligare)
  • Budget - lite lägre pris normalt på uppblåsbara
  • Yoga/workouts - skönare platform

Hård bräda om dessa egenskaper överväger

  • Prestanda i någon inriktning - fart, manövrar, vågor. 
  • Känslan är annorlunda generellt - responsen
  • Snabbt ut. Tillgång till vattnet, takräcke - då är man snabbt ute om man slipper pumpa.

Läs mer om utrustningen

Varför betala det dubbla för en uppblåsbar SUP

Skillnaden mellan de allra billigaste lågbrisbrädorna (2-4000) och mellanklass/budget (4000-7000) är väldigt stor. Det handlar inte om prestanda t.ex extra fart, utan helt enkelt att grundfunktionen ska vara tillräckligt bra för att det ska vara enkelt att komma igång och stå stabilt på brädan. På en uppblåsbar är sällan volymen ett problem, utan styvheten och storleken. En bräda som böjer sig blir vinglig. Som om lågpriscyklar hade en ram av gummi.

Prestanda/premium hamnar på 7000 och uppåt. Då börjar man betala för att få lättare bräda, mer fart och styvhet för den som är extra kräsen på det där sista flexet.

Läs mer här