Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Utrustning

Bräda

Välj en bräda som är allround till en början, om du inte vet vad du kommer gilla bäst.

Vet du vad du vill, välj då inriktning mot touring, våg, race, yoga, lek osv.

Typer av SUP-brädor

Uppblåsbara: En moderna uppblåsbar SUP av bra kvalitet är perfekt om du vill ha med den i ett kompakt format. De är förvånansvärt stabila och de finns som allround/våg/touring/race/yoga, men se till att prova och välj en bräda med bra kvalitet. De uppblåsbara är de som är mest bekväma för yoga-/fitness-övningar. De är också mycket tåliga och passar bäst för hela familjen. Hårda "vanliga" brädor är faktiskt mer ömtåliga.

Hårda: En hård bräda är stabilare och det man primärt väljer om man vill fokusera på t.ex Våg eller Race. Man slipper ju även blåsa upp dem. De har en annan känsla och prestanda, men de är både dyrare och ömtåligare än uppblåsbara.

Allround: Den vanligaste typen av brädor som är stora och stabila. De går att använda till all typ av SUP och är då  flexibla men också en kompromiss om man vill fokusera på något av nedanstående istället.

Vågbrädor: Korta smidiga som svänger lätt. Dessa är jobbigare att paddla med om man ska ta sig från A-B då de är instabilare, trögare i paddelfart och inte går lika rakt som allround (man måste jobba mer och byta sida ofta). De svänger därför lättare i vågor och är anpassade för detta. Vågbrädor kan vara allt från lite mindre Allroundbrädor ända till riktigt specialiserade och små brädor för olika typer av vågförhållanden.

Race/Touring: En touring-bräda liknar en kajak i formen och glider lätt i vattnet, men blir längre och rankare samtidigt. Den är inte lämplig för surf i vågor då formen inte följer vågen. Racebrädor blir ännu smalare och rankare för optimalt glid samt oftast mycket ömtåliga. De kan även vara specialiserade för downwind (havspaddling med vågor) eller plattvatten. 

Paddel

En förlängningsbar paddel är smidig om du vill variera längd, t.ex. om du vill köra i vågor och vill ha kortare eller förlänga för turpaddling. Eller om ni är fler som ska använda paddeln. 3-delade paddlar ryms i bagen på uppblåsbara, vilket såklart är en fördel om du tänker gå/cykla/tansportera en bit.

En bra kolfiberpaddel blir snabbt intressant, då paddelns känsla, vikt och styvhet märks tydligt då man paddlar lite längre och intensivare pass. Både fasta, 2- och 3-delade finns i alla prisklasser.

Leash - Lina

Använd alltid* leash - lina runt foten! Det är omöjligt att simma ikapp brädan så fort det börjar blåsa lite. Däremot inte lina till paddeln som är vanligt vid kajakpaddling. Det är alltid lätt att ligga på mage och paddla med händerna för att hämta en tappad paddel.

*aldrig i fot-leash i strömmande vatten. Möjligtvis midje-leash med snabbutlösning. Livsfarlig om man fastnar i något och inte når att lossa

Våtdräkt - skor

Man kan köra ganska långt in på hösten med bara en kortärmad enkel våtdräkt och ett par våtskor. För turåkning när det blir kallare måste man tänka på säkerheten och ha god marginal i klädsel. Med en bra våtdräkt/torrdräkt kan man i princip paddla så fort det finns öppet vatten. Mer om SUP-säsongen här.