Godkänn vår hantering av cookies och integritetspolicy genom att surfa vidare. Läs mer

Säkerhet

Paddla SUP är generellt säkert eftersom det är väldigt enkelt att komma upp på brädan, jämfört med en kajak som kräver träning för att hantera om man går runt. Några misslyckade försöka att ta sig i en kajak kan snabbt bli farliga. En SUP har inte det problemet, men det är samtidigt en äventyrssport där situationer kan uppstå som är potentiellt farliga.

Det finns några saker att tänka på vid turpaddling. ☝Vågsurf har andra risker som inte behandlas här.

 • Håll koll på väder och vind så du inte blir överraskad.
 • Använd "Leash" - Fångrem, jämt*! Det behövs väldigt lite vind för att du inte ska hinna simma ikapp brädan om du trillar och tappar den. Säkerhetslina på paddeln behövs inte, då du alltid kan paddla en SUP med händerna på knä eller på mage för att hämta paddeln eller ta dig till säkerhet.
  *OBS! Paddling i åar och forsar = ej ankelleash! Använd coiled och knä-/midjeleash eller ingen leash alls! Livsfara om linan krokar i något i strömt vatten!
 • Uppblåsbar/iSUP kan gå sönder (skada/fel på ventil) om än väldigt ovanligt. Sällskap, strandnära eller våt-/torrdräkt + flytväst är rekommenderat för att klara om brädan fallerar.
 • Börja alltid att paddla mot vinden så du orkar tillbaka. Börjar det gå vågor, testa att paddla med vågorna också, så du känner att du klarar förhållandena och kan ta dig tillbaka, då det ibland kan kännas vingligare och mer ansträngande att paddla med vågorna.
 • Du blir varm när du paddlar, men ta med reserver då du paddlar tur. T.ex. på sommaren är en enkel kortärmad våtdräkt smidig att ta med, som går att dra upp om du blir kall. Man blir lätt kallare när energin tar slut och tempot sjunker.
 • Ta med vätska/energi.
 • Var inte ensam på tur - är du ändå ensam, paddla nära land och ha med mobiltelefon vattenskyddad, men tänk på att täckning kan vara ett problem om du beger dig långt från bebyggda områden, samt att du har en telefon som går att ringa med stela blöta händer, med telefonen fortfarande i vattentät påse.
 • Vänj dig vid vatten, träna på att komma upp. En hel sommar utan att trilla, då kan det första fallet bli en chock, om det dessutom börjat bli kallare i vattnet än väntat, en farlig situation.Se "kom igång" för tekniken att komma upp.

Vid problem

De problem som kan uppstå.

 • Motvind: Tänk efter om du ska fortsätta eller vända!  Annars ställ dig på knä för att få mindre vindfång. Paddla på samma sätt som annars men håll längre ned på paddeln för att få samma teknik.
  Räcker inte detta: Lägg dig på mage med paddeln under dig längsgående och paddla/simma med armarna, så får du väldigt lite vindfång och kan vila trötta ben en stund.
 • Vågor: Paddla mot vågorna går ofta bra bara orken finns. Stående på knä ger mindre vindfång. Med vågorna är lurigt ibörjan då man får knuffar bakifrån och brädan vill vrida sig. Det krävs aktiv intensiv paddling, med låg tyngdpunkt, gärna kunna stå i "staggered stance" som ger mer balans i längsled.
 • Trötthet: Paddla på knä eller i värsta fall, lägg dig ned med paddeln under magen för att vila eller paddla med händerna.
 • Tappad paddel/trasig paddel: Som ovan. Ligg på mage eller stå på knä och paddla med händer tills du når paddlen eller tar dig tillbaka. Det går inte använda säkerhetslina till paddeln..
 • Räddning: Teknik finns för att rädda en utmattad/passiv person upp på brädan. Kolla upp, eller prova med oss på kurs (fortsättningsnivå). Personen kan sedan ligga på brädan och tas till säkerhet.

Tappa inte brädan! Använd Leash/Fångrem jämt!